Yaşam akademisi Facebook
Yaşam akademisi Twitter
EN
Üye Girişi
Üye Ol
Please Wait
Lütfen bekleyin...
Doğal Sirke İle Gelen Sağlık

Doğal Sirke İle Gelen Sağlık
26 Şubat 2015 / Perşembe
14:00
Akbatı
Nihal Doğan

ELMA SİRKESİ

 

Geleneksel Fermantasyon 

Yaz ve sonbahar aylarında yapılabilir.

 

Malzeme

3 kg sert ve sulu koy elması

3-4 yemek kaşığı doğal çiçek balı veya pancar şekeri

Cam kavanoz

 

Hazırlama

1. Elmaları iyice yıkayıp kurulayın. Katı meyve sıkacağı ile sıkarak suyunu çıkarın.

Elma suyunu cam bir kavanoza alarak (kavanozun üst kısmında bir karış kadar taşma payı bırakın) içerisine balı veya şekeri ilave edin ve iyice karıştırın.

 

2. Daha sonra kavanozun ağzı hava alacak şekilde üzerine tülbent bir bez örtüp kenarlarından bağlayın (sinek, toz girmemesi için). Güneş alan bir pencere varsa cam kenarına yoksa ılık ve loş bir ortama koyun.

 

3. İlk haftalarda 2-3 günde bir kavanozun ağzını açıp tahta bir kaşıkla karıştırın ve tekrar tülbentle kapatın.

 

4. 4-6 hafta kadar zaman geçince sirkenin üzerinde denizanası şeklinde bir maya ve kavanozun ağız kısmında da sirke bakterileri dediğimiz minik kurtçuklar oluşur. Bu, sirke fermantasyonunun başladığının işaretidir.

 

5. Sirkeyi 8-10 hafta sonra temiz bir tülbent bezden süzün.

 

6. Süzdükten sonra, şişelere boşaltın ve şişelerin ağzını hava almayacak şekilde, sıkıca kapatarak, serin bir yerde muhafaza edin.

 

 

 

Notlar:

• Eğer zaman sorununuz yoksa hiç bal veya şeker koymadan da elma suyu ile aynı aşamaları takip ederek sirke yapabilirsiniz, ancak bu şekilde fermente süresi en az 30-34 haftayı yani 6-7 ayı buluyor.

• Sirkede kullanacağınız balın, çiçek balı gibi kahvaltıda kullanılan hafif bir bal olması gerekiyor. Çünkü bazı balların (kekik, kestane vb) antibakteriyel özellikleri o kadar fazladır ki, mayaları bile öldürebiliyor, fermantasyonun bozulmasına sebep olabiliyor.

• Tarifte bahsedilen köy elması yumurta şeklinde, ekşimsi bir tatta ve bol sulu olur. Anadolu köylerinde kimyasal ilaçsız, doğal olarak yetişir. Bulamazsanız Amasya elması da kullanabilirsiniz.

• Sirke kurarken kullanacağınız elmanın doğal veya organik, buzhane görmemiş olmasına ve kabuğunda ilaç kalıntısı olmamasına dikkat edin.

• Sirkeyi kurarken su katmadığımız için asit derecesi yüksek (sert) bir sirke olacaktır.

• Bunu yumuşatmak isteyenler, sirke olduktan sonra içerisine 1-2 su bardağı su ilave ederek 2-3 hafta daha bekletip, süzdükten sonra şişeleyebilirler.

• Normal lezzette bir elma sirkesi 2,5-3,5 ayda olur. Sirke durdukça değeri artar ve canlılığı devam eder. Bu sebeple dibinde tortular, içinde mayalar oluşabilir.

• Sirke yaparken kesinlikle plastik kap kullanmayın! Çünkü sirke asitli bir üründür ve plastikteki tüm zehirli kimyasallar (insan vücudundaki endokrin sistemi bozan ve kansere sebep olabilen) hızla sirkeye geçebilir.

• Katı meyve sıkacağı bulamayanlar, elmaları iri küp şeklinde doğrayıp kavanozun içine yerleştirdikten sonra üzerini örtecek miktarda su ve 1-2 yemek kaşığı bal veya şeker ilave ederek de (hazırlama kısmındaki aşamalarla) elma sirkesini yapabilirler.

• Rahmetli annem yediği elmanın kabuklarını atmaz; 7-10 gün boyunca bir kavanozda (üzerini örtecek miktarda su koyarak) biriktirirdi ve daha sonra şeker veya bal ile mayalayarak sirkesini kurardı. Tabii dolayısıyla evimizin mutfağından ‘sirke sineği’ misafirlerimiz hiç eksik olmazdı. Büyük aşklar nefretle başlarmış ya! Benim ilk zamanlar sirke sinekleri ile aram pekiyi değildi ama daha sonra rahmetli annem, sirkecilik ve turşuculuk yaparak geçinmiş olan halasından aldığı sirke elini ve formüllerini bana vererek, şimdilerde büyük aşkla yaptığım doğal sirke üretimi işine başlamama vesile oldu. 

• Günümüzde sirkenin doğal tadının unutulması ve pek tercih edilmemesinin ana sebepleri; fabrikasyon yöntemler ile üzüm veya elma gibi meyvelerin çok kısa sürede pastörize ve fermente edilmesi, içerisine mayalama amacı ile E260 olarak tanımlanan asetik asit konulması, koruma amacı ile (ki hakiki sirkenin koruyucuya ihtiyacı olmaz) E223 olarak tanımlanan antioksidan (sodyum metabisülfit) katılması, ayrıca bu tur işlemlerle üretilen sirkelerin çoğunun kükürt dioksit içermesidir. Fabrikasyon yöntemlerle üretilen sirkelerin her zaman aynı renk, tat ve kokuda olmasının sebebi de bunlardan kaynaklanmaktadır.

• Salatada kullanacağınız tüm yeşillikleri 5-10 dakika sirkeli suda bekletip, durulayın ve ondan sonra kullanın. Ancak yapay asit içeren fabrikasyon sirkeler yeşilliklerin kararmasına sebep olabilir. Bu sebeple sirke alırken tamamen doğal fermantasyon olup olmadığını sorgulayın veya sirkeyi evinizde yapın. Yeşillikleri yıkama kabına iki üç yemek kaşığı doğal sirke (geleneksel usul) koymanız yeterli olacaktır.

• Et, tavuk, balık gibi ürünleri pişirmeye koymadan önce 3-5 dakika sirkede marin ederseniz hem kolay piştiğini hem de daha lezzetli olduğunu göreceksiniz...

 

Sirkenin sağlığa faydaları

Doğal sirke (geleneksel usul), mide hazmını ve midenin boşalmasını yavaşlatır. Bu nedenle son derece faydalıdır. Elma sirkesinin asiditesi, insan vücudu asiditesine en uygun olanıdır, bu sebeple özellikle salatalarda mutlaka tercih edilmelidir.

 

Sirkenin, zayıflamak amacı ile sabah aç karnına içilmesi doğru değildir. Zayıflatmak bir yana aç karnına içtiğiniz için asidik yapısından dolayı midenizi zayıflatabilir. Ancak yemekten sonra ya da salatalarla alırsanız o zaman hem sağlığınıza kavuşmanıza hem de sağlıklı zayıflamanıza yardımcı olur!

 

Ayrıca öğlen ve akşam yemeklerinden önce zeytinyağlı sirkeli salata tüketmek çok önemli! Zeytinyağı şekerin emilimini azaltırken, sirke kandaki şekerin yükselmesine engel oluyor. Dolayısıyla diyabet hastalarının iyileşmesine yardımcı oluyor.

 

Eski hekimler, müzmin öksürük ve nefes darlığında da sirkenin faydalı olduğunu ifade etmişler. (Her ikisi de akciğerle ilgili... Yani eski tıbba göre sirkenin akciğerler üzerinde olumlu etkisinin olduğunu söyleyebiliriz!) Balgamî mizaçlılara sirke tavsiye edilmezken, safravî mizaçlılar için çok faydalı olduğu belirtilmiş. Eski hekimler insanların yüzüne bakarak mizaçlarını anlarlarmış. Balgamî mizaçlılar soluk beyaz benizli, safravî mizaçlılar ise sarı veya kara sarı benizli olarak ifade edilmiş.

 

Sirke yaramaz çıbanlarda fayda eder. Kaşıntıyı giderir. Böcek ve arı sokmasında da, ısırılan bölgeye hemen sirke sürülüyor. Ateş yanıklarında hemen sirkeli bez sarılıyor.

 

Uyuz, kaşıntı, abraşlık (alaca ve baras) hastalıklarında da sirke faydalıdır.

 

Bitlenmeye karşı da sirkenin olumlu etkisi bulunuyor.

 

Gözaltı şiş ve morluklarında bal ve sirke karıştırılarak kullanılıyor. 

 

Eski tıpta diş temizliğinde kullanılmış, hem ağızdaki zararlı bakterileri yok ediyor hem de dişleri parlatıyor.

 

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında kristal kaya tuzu ve sirkeyi bir miktar su ile karıştırıp gargara olarak kullandığınızda çok faydalı oluyor. 

 

Saç ve cilt bakımında da etkili! Kepeksiz ve parlak saçlar için; saçınızı yıkadıktan sonra, durulama suyuna elma sirkesi ekleyin. Saçlarınızın kepekten arındığını ve parlaklaştığını göreceksiniz. Su ile seyreltilmiş elma sirkesi ile yüzünüzü temizleyin ve su ile durulayın. Elma sirkesi cildinizi yumuşattığı gibi, antiseptik özelliği ile akneye neden olan mikropları öldürecektir. Ancak dikkat edilecek en önemli nokta saç veya cilde sirke uygularken, temiz olmasına özen göstermektir!

 

Çamaşır, bulaşık ve ev temizliğinde sirke

Kızartma tavanızı korur: Sağlıklı yaşam açısından kızartma yiyeceklerden uzak durmanızı öneriyoruz. Ancak ara bir yaptığınız zamanlarda kızartma tavanızda (çelik olabilir, teflon veya alüminyum olmamalıdır!) 10 dakika boyunca 2 fincan sirke kaynatmak, birkaç ay boyunca yiyeceklerinizin yapışmasını önler. 

Mutfağınızın havasını temizler: Mutfağınıza dün pişirdiğiniz yemeğin kokusu sindiyse, 1 fincan suya yarım fincan sirke karıştırın. Ve karışım buharlaşana kadar kaynatın.

Doğrama tahtanızın en iyi temizleyicisidir: Her kullanımdan sonra, tahtaları doğrudan sirkeyle silip temizleyebilirsiniz. Sirkenin içindeki asetik asit, E.coli, Salmonella, and Staphylococcus gibi zararlı mikroplara karşı iyi bir dezenfektandır. Asla su ve bulaşık deterjanı kullanmayın. Çünkü bu tahtanın liflerini zayıflatır.

Yumurtanızı daha iyi haşlamanıza yardım eder: Yumurta haşladığınız suya litre başına 2 yemek kaşığı sirke ekleyerek, yumurtanızın çatlamasını önleyebilir ve kabuğunun daha kolay soyulmasını sağlayabilirsiniz.

Bulaşık makinenizi yıkayabilirsiniz: Bulaşık makinenizin performansını yüksek düzeyde tutmak ve sabun tabakası oluşumunu yok etmek için, ünitenin altına seyreltilmiş 1 fincan sirke dökün ya da üstteki rafa bir kâsenin içine sirke koyun. Sonra bulaşık makinenizi bulaşık ya da deterjan koymadan tam devir çalıştırın. Özellikle suyunuz sertse, bunu ayda bir tekrarlayın. Ancak, bu işlemi uygulamadan önce bulaşık makinenizin kullanım kılavuzuna bir göz atın. Ayrıca parlatıcı yerine de sirke kullanabilirsiniz. 

Porselen, kristal ve cam eşyalarınızı temizler: Cam eşyalarınızı parlatmak için durulama suyuna sirke ekleyebilirsiniz. Cam eşyalarınızı her gün parlaması için, bulaşık makinenizin durulama devrine ¼ fincan sirke ekleyin.

Kristal eşyalarınızı parlatmak için: Bulaşık makinenizi durulama suyuna 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Sonra, bunları 3 ölçü su ve 1 ölçü sirke ile hazırladığınız su ile durulayın ve açık havada kurutun.


Lütfen bekleyin.
Bu Etkinliği Paylaş

Takvime Ekle

BENZER ETKİNLİKLER

  • Doğal Sirke İle Gelen Sağlık
    Doğal Sirke İle Gelen Sağlık
    26 Şubat 2015 / Prş
  • Cildinizin İhtiyaçlarını Doğru Belirleyin; Erken Yaşlanmayın
    Cildinizin İhtiyaçlarını Doğru Belirleyin; Erken Yaşlanmayın
    21 Mayıs 2015 / Prş
  • Bütünsel güzellik
    Bütünsel güzellik
    28 Ocak 2016 / Prş
  • Güzellik, Bakım ve Kalıcı Makyaj
    Güzellik, Bakım ve Kalıcı Makyaj
    20 Ekim 2016 / Prş
  • Doğal Güzellik
    Doğal Güzellik
    26 Ekim 2017 / Prş

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ


Bilgilendirme yazısını okudum,kabul ediyorum.

TWITTER

  • Yaşam Akademisi’nde Dr. Fevzi Özgönül bugünkü konuğumuzdu. Bu keyifli sohbet için kendisine ve katıldıkları için tü… https://t.co/vugRo689gW
  • Ömer Uzun Duyguların Yönetimi konusu ile bugün bizlerleydi. Bu keyifli Yaşam Akademisi sohbetine katılan tüm dinley… https://t.co/SR8YgFs4ax
  • Bugün Elif Ovalı’dan Anadolu lezzet ve tohumlarını dinledik. Bu keyifli sohbete katılan tüm misafirlerimize teşekkü… https://t.co/sr1IZIY3wD
  • Umut Kısa bugün bizlerleydi. Bu keyifli sohbete katılan herkese teşekkür ediyoruz. #mutluluk #yaşam #akbatı… https://t.co/UikirZ1lYJ
  • Erkan Şamcı Perşembe günü Yaşam Akademisi sohbeti ile bizlerleydi. Ekolojik Güzelliğin Kitabı’nı da imzaladı. Kendi… https://t.co/jfXogeIZAx
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun! https://t.co/fOlm1bc7S8

KONUŞMACI HAKKINDA

Nihal Doğan
Copyright © 2015 YAŞAM AKADEMİSİ